2013. május 6., hétfő

2013. április 29. News 3. - TI. felejteni magyar. :)



Újra jelentkezek a messzi földről. Mondhatnám, hogy kenguruk földjéről, de azt még nem láttam, ezért nem bizonyított. Ha látok, azonnal fotózom.
Már egy párszor voltunk az óceánparton, mindig másik részt választva, nehogy megunjuk. :) A part és a víz mindenhol gyönyörű, csak a hullámok óriásiak. Végre már, beszámolok egy komoly hibáról. Viszont! Utána érdeklődtem, és vannak öblök, ahol kis hullámok vannak, sőt, olyan öblök is, ahol hosszan nem ér térd fölé a víz, nincs hullám, és hálóval el is van kerítve a gyerekeknek. Legközelebb oda megyünk.



Saci teljesen meggyógyult pár nap alatt. Már nem köhög, teljesen egészséges. :) Szinte hihetetlen, mert már nem is emlékszem rá, mikor volt utoljára olyan, hogy kicsit se köhögjön.
Laci talált melót, egyenlőre újságkihordást, de majd lesz jobb is. Egyébként elég nehéz munkát találni a tanuló vízummal, mert ez csak 4 órás munkavállalást enged meg, tehát komoly cégek szóba sem állnak velünk. Más országokban van Holiday vízum, ami alapján 1-2 évet is eltölthet itt az ember, és dolgozhat is 8 órában, de nálunk még csak gondolkoznak az engedélyezésén, és ha lesz is, először valószínű, hogy korlátozott számban. Pedig az tuti lenne.
Nemsoká indulok suliba, amit kezdek megszokni. Egyre jobban értem az embereket, nem csak a suliba, de az utcán is. Bár nem nehéz javulni, mert először egy szót sem értettem. :) Válaszolni még mindig nehéz, de egyre bátrabb vagyok, mert kezdek rájönni, ők se ismerik a nyelvtant. A csoporttársaim legalábbis tuti nem. Amikor mondtam egyik nap a tanárnak, hogy tanulnom kell a nyelvtant, vissza kérdezett, hogy minek? Az csak a 20%-a az angolnak. Beszélni tanuljak. :)
És persze a végéről nem hiányozhat egy kis helyi érdekesség.
A gyalogátkelő hely itt nem zebra, gyakran festenek embereket, nyilakkal, hogy mindenki tudja, melyik oldal az övé, és láttam már mosolygós embert is. Az átkelő akkor is csipog, ha épp piros, csak halkan. Logikus, ne a zöldnél hallja meg a vak, hogy nem is áll jó helyen. Amúgy a zöldnél szörnyű hangokat ad ki. Eleinte azt hittem, hogy át kell érni a zöldön, ami ha nem vagy gyors futó, lehetetlen. Aztán megtudtam, hogy a villogó piros azt jelenti, hogy aki még nem indult el, az ne tegye, mert mindjárt piros. :)
Buszok. Hát ott vannak érdekes dolgok. Kártyákat használunk bérletnek, le kell csipogtatni felszállásnál, és a hangjából tudja a buszsofőr, hogy van-e még rajta pénz. Persze jegyet is lehet venni. Ami furi, hogy leszállásnál is le kell csippantani, különben a rendszer úgy veszi, hogy egész nap bolyongunk a buszon, és mondjuk másnapra nincs pénz a kártyánkon. :) Van még a buszokon kamera. Ha rendbontás van, azonnal, a következő megállónál le is kapják a rendőrök a rendbontókat. Nagyon kemény.
Itt a helyi rendőrség elég kemény. Bármikor megállíthat, és ellenőrizhet mindent. Hová mész, miért mész, stb. Itt darab számra tudják, hogy hány lejárt vízumú bujkál, és rá is mennek, úgyhogy nem érdemes ezzel a lehetőséggel élni. Nincsenek is sokan.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése